poniedziałek, 28 kwietnia 2008

Angielskie herbatniki z czekoladą

Jedne z pierwszych ciasteczek upieczonych przeze mnie. Pamiętam jak się wkopałam na 4 godziny stania przy piekarniku.. Ale warte są tego czasu poświęconego. Lepsze jak sklepowe, grube świetne do herbatki, cieniutkie ot tak, do wchłonięcia. A wchodzą w zastraszającym tempie.



Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki ziemniaczanej
250g masła
szklanka mleka
szklanka cukru
łyżeczka sody
cukier waniliowy

Mąki wymieszać, dodać masło, zagnieść starannie. Do mleka wsypać cukier, cukier waniliowy, sodę i wymieszać, tak przygotowany roztwór wlać do ciasta. Wyrabiać pół godziny, na początku było to bardzo trudne, bo wszystko mi się kleiło, ale w końcu się udało:) Wałkować niezbyt cienko, wycinać foremkami .
Piec ok 15 minut w temteraturze 170 stopni (mają mieć złoty kolor).

Brak komentarzy: