niedziela, 4 maja 2008

Mus z białej czekolady

Przepis znaleziony tutaj. Bałam się trochę tego surowego jajka, od dziecka byłam straszona przez mamę salmonellą i innymi świństwami:) Zamiast wiśni można użyć jagód, malin czy borówek.
Musik wyszedł przepyszny, bardzo słodki, nam to jednak nie przeszkadzało:)



Składniki:
100g białej czekolady
6 łyżek śmietany kremówki
jajo
owoce (u mnie wiśnie z nalewki)

Czekoladę rozpuścić na kąpieli wodnej, po ostudzeniu wymieszać z kremówką i żółtkiem. Ubić białko i delikatnie połączyć z musem. Na koniec dodać 2/3 owoców i delikatnie wymieszać, przełożyć do docelowych naczynek.
Włożyć do lodówki, i poczekać aż nabierze konsystencji musu. Przed podaniem udekorować pozostałymi owocami.

2 komentarze:

cudawianki pisze...

wyglada przepieknie :-) ciesze sie, ze smakowalo :-)

Olga Smile pisze...

Witaj,
CUDOWNY!
Jestem wielką wielbicielką białej czekolady, a taki mus musi być przepyszny!
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile