środa, 24 września 2008

Bułeczki na jogurcie












Dawno już nic nie piekłam.
Cudownie miękkie, prawie nie czuć ich pod zębami. Pyszne z nutellą i wędlinką.

wyszło mi 8 dużych bułek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g drożdży
  • 210 g jogurtu
  • 120 ml mleka
  • 1 jajo
  • 3 łyżki oleju

Wszystkie składniki wymieszać, na końcu dodając olej. Odstawić przykryte ściereczką na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Uformować bułeczki, ułożyć na oprószonej mąką blaszce (używam papieru do pieczenia i to jego posypuję mąką). Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do rozgrzanego do 200 st piekarnika, posmarować białkiem (używam mleka, dlatego sa takie bladziudkie) i posypać sezamem. Piec 20 minut.

Brak komentarzy: