Przepis pochodzi z forum Cincin. Do przepisu podstawowego dodałam brzoskwinie w plasterkach z puszki, wyszło genialnie:) Beza wyszła delikatna, ciągnąca, raj dla podniebienia:)
ciasto:
180 g mąki
1 żółtko
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
krem:
1 łyżka cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
1/2 laski wanilii (albo wiecej cukru waniliowego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
2 szklanki mleka
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego
dekoracja:
3-4 białka
4 łyżki cukru
sól
Zagnieść ciasto z podanych składników, schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Wyjąć, wylepić formę (wysmarowana maslem) ciastem i ponakłuwać. Piec 15 minut w 200 stopniach.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Zagotować mleko zdjąć z ognia i powoli dodawać masę żółtkowa, masło i skórkę (zapach) cytrynową. Mieszając calość podgrzewać do zgęstnienia. Wylać delikatnie na ciasto i piec dalej w 180 stopniach przez 20 minut. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, połączyc z cukrem. Wylożyc na ciasto i calość zapiekać jeszcze ok 20 minut.
Smacznego.
niedziela, 9 marca 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
przesliczna tarta, pewnie tak smakuje jak wyglada :-)
Prześlij komentarz