sobota, 16 lutego 2008
Szarlotka
Pierwsze upieczone ciasto. Rok temu przed świętami, chłopak do szkoły potrzebował.
I nagle okazało się, że to nie jest takie trudne :)
składniki:
3,5 szklanki mąki
25 dag masła
1/2 szklanki śmietany
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
szczypta soli
1 kg jabłek najlepiej kwaśnych
cukier, cynamon
Ze wszystkich składników szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części, włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać i pokroić jabłka w ósemki. Rozprażyć na małym ogniu dodając pół łyżeczki cynamonu i trochę cukru do smaku.
Połową ciasta wylepić dno tortownicy o śr 30cm, ponakłuwać widelcem. Wyłożyć jabłka, rozwałkować drugą część ciasta i położyć na wierzch (można też różne wzorki powycinać, jeżeli ktoś chce się pobawić).
Piec w 190 stopniach około 60 mininut.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz